Op dinsdag 25 maart 2025 vindt alweer de vierde landelijke conferentie Gecijferdheid Telt Mee! plaats. Tijdens de conferentie staat groei in gecijferdheid voor en door volwassenen centraal. Het wordt een dag vol voorbeelden uit de praktijk, kennisdeling en verdieping rondom beleid en aanbod gecijferdheid bij volwassenen.

Groei in gecijferdheid voor en door volwassenen

Tijdens de conferentie staat de groei in gecijferdheid voor en door volwassenen centraal.  Een dag waarop we stilstaan bij vragen zoals:

  • Wat is belangrijk om volwassenen te begeleiden bij leren en ontwikkelen?
  • Wat vertellen de nieuwste PIAAC-cijfers ons over manieren om volwassenen te helpen groeien in hun gecijferdheid?
  • Wat zijn goede voorbeelden en ervaringen van bibliotheken, maatschappelijke organisaties, welzijnsorganisaties, werkgevers en roc’s?
  • Hoe zorg je ervoor dat een aanpak gecijferdheid in beleid wordt opgenomen en door de hele organisatie wordt ondersteund en uitgedragen?
  • Hoe kun je groei in gecijferdheid bij volwassenen waarderen door microcredentials of badges?

Meld je aan voor de conferentie via de knop hieronder.

Het programma

09.30 – 10.00 uur

Ontvangst met koffie en thee

10.00 – 11.15 uur

Welkom en opening met o.a. een bijdrage van

11.30 – 12.45 uur

Workshopronde 1

12.45 – 14.00 uur

Lunch

14.15 – 15.30 uur

Workshopronde 2

15.30 – 16.30 uur

Netwerkborrel

Plenaire bijdragen

Agogische visie op hoe volwassenen leren – Helga Gehre (Ligo, Centra voor Basiseducatie)
Helga Gehre komt uit Vlaanderen en is al meer dan 30 jaar werkzaam bij Ligo, Centra voor Basiseducatie als lesgever, coach, stafmedewerker agogische visie en nu als teamleider.  Helga vertelt ons over Ligo. Hoe is Ligo georganiseerd? Wat is de missie en visie van Ligo? Hoe wordt de burger met beperkte gecijferdheid versterkt? Daarbij helpt de agogische visie: Functioneel en geïntegreerd werken. Deze agogische visie krijgt richting vanuit 6 pijlers en 10 sleutelcompetenties. Helga vertelt ons hierover meer en hoe deze vorm krijgen om volwassenen met beperkte gecijferdheidsvaardigheden te versterken. Aansluitend is er tijd voor vragen.

Nieuwe PIAAC-resultaten rond gecijferdheid: hoe staat Nederland ervoor? – Kees Hoogland (Hogeschool Utrecht) & Marieke Buisman (Kohnstamm Instituut)
In december 2024 zijn de nieuwe PIAAC-resultaten gepubliceerd over de niveaus van gecijferdheid, geletterdheid en probleemoplossend vermogen van volwassenen. We laten uit het recente onderzoek de belangrijkste uitkomsten zien op het gebied van gecijferdheid in relatie tot andere factoren zoals leeftijd, opleiding en werkervaring: hoe staat Nederland ervoor? Het vorige PIAAC-onderzoek uit 2012 heeft geleid tot vaak herhaalde krantenkoppen, zoals: ”2,5 miljoen Nederlanders kunnen niet …..”. We bespreken wat deze nieuwe uitkomsten betekenen voor lokaal, regionaal en landelijk beleid.  Gezamenlijk bedenken we krantenkoppen met een positieve insteek richting levenlang ontwikkelen.

Workshopronde 1 (11.30 – 12.45 uur)

Workshop 1: Gecijferdheid en financiële vaardigheden Marieke Bor-de Vries & Anita Alexander (Hogeschool Utrecht)
In deze workshop leer je hoe je anderen kunt ondersteunen bij het verbeteren van hun financiële basisvaardigheden. Daarbij behandelen we zowel theorie als praktijk. Financiële gecijferdheid vormt een uitdaging voor veel mensen. Uit onderzoek blijkt dat er een tekort is aan geschikte materialen voor het onderwijzen van gecijferdheidsvaardigheden in het volwassenenonderwijs. Daarom heeft het project Numeracy in Practice specifieke materialen ontwikkeld om dit gat op te vullen. Je krijgt de kans om deze materialen te verkennen. Ontdek hoe je leerders effectief kunt begeleiden in het versterken van hun gecijferdheidsvaardigheden en hen beter voorbereidt op financiële uitdagingen in het dagelijks leven.

Workshop 2: Het herkennen van valkuilen en oplossingen – Helga Gehre (Ligo, Centra voor Basiseducatie)
We spelen 1 van de spelen uit de grote Ligo-speldoos: het Faltruaspel. Dit spel helpt je valkuilen voor laaggeletterden binnen je organisatie te herkennen en te voorkomen. We vertrekken vanuit enkele voorbeeldcases, daarna zetten we de stap naar jullie eigen activiteiten. Je staat stil bij de valkuilen en zoekt samen met je collega’s naar oplossingen. Je inspireert de medespelers en gaat naar huis met nieuwe ideeën.  Kom jij meespelen?

Workshop 3: Eén en één is drie: Leerwerkbedrijf Zaffier, Bibliotheek Kennemerwaard en Oefenen.nl maken samen mensen gecijferd  – Anne-Lies Schrijvers (oefenen.nl) & Mariëlle Harte (Bibliotheek Kennemerwaard)
Hoe kunnen we iedereen laten meedoen? In een wereld die meer en meer om cijfers draait, worstelen veel mensen met basisvaardigheden taal, rekenen en digitaal. Het vinden en bereiken van deze groep vraagt om samenwerking met andere organisaties. Om behoeftes te verkennen. En om passend aanbod te bieden.  Hoe pak je dit aan? Deze vraag houdt vele professionals bezig, zo ook ons, Anne-Lies Schrijvers van Oefenen.nl en Mariëlle Harte van Bibliotheek Kennemerwaard. In deze workshop willen wij jou inspireren om te verbinden met andere organisaties of werkgevers en geven als voorbeeld de samenwerking met leerwerkbedrijf Zaffier. We laten zien hoe volwassenen met Oefenen.nl werken aan hun rekenvaardigheden en besteden aandacht aan het begeleiden.

Workshop 4: Handzame modules (microcredentials, (open) badges, ….) voor gecijferdheidKees Hoogland (Hogeschool Utrecht)
Het Rekencollectief (HU, UU, CINOP) is in samenwerking met Oefenen.nl en ffRekenen begonnen de ideeën achter gecijferdheid om te zetten in handzame modules. De modules zijn thematisch, verbinden gecijferdheid met de eigen situatie, laten de lerende verkennen waar het thema in de eigen praktijk voorkomt, en versterken door goede opdrachten en oefenmogelijkheden het repertoire van de lerende. Thema’s zijn bijvoorbeeld vervoer, wonen, werk, geld, gezondheid, het nieuws maar kunnen ook als maatwerk aangepast worden voor bijvoorbeeld specifieke bedrijfsopleidingen. We bekijken de eerste prototypes, inventariseren waar verder behoefte aan is wat betreft inhoud en niveau en kijken waar met het materiaal een pilot gedraaid kan worden. De stip op de horizon is een set van modules die mogelijk op termijn ook de verbinding kan leggen tussen non-formeel en formeel leren (denk aan mbo) in een levenlang ontwikkelen. De modules functioneren dan als microcredentials of (open) badges.

Workshop 5: Op weg met de Rekentrein: een gezinsgerichte aanpak om gecijferdheid te versterken   – Annemarie Groot (ECBO) & Evelyne Waterschoot (CINOP)
Hoe kunnen we meer NT1’ers bereiken? Hoe kunnen we ook aanbod op het gebied van gecijferdheid organiseren? Wat kunnen we doen om ouders en/of kinderen die moeite hebben met gecijferdheid te ondersteunen? In deze workshop staat de Rekentrein centraal. De Rekentrein is een programma voor ouders met jonge kinderen, vergelijkbaar met de VoorleesExpress. Een vrijwilliger komt bij een gezin thuis en voert met de ouder(s) en hun kind gecijferde activiteiten uit. We gaan in op bevindingen uit drie onderzoeken naar De Rekentrein en bekijken samen de materialen die ontwikkeld (en openbaar toegankelijk) zijn. Hoe kan jij die materialen benutten? En hoe zou een aanpak als de Rekentrein kunnen passen bij de dienstverlening in jouw gemeente of van jouw organisatie? We wisselen ideeën met elkaar uit en verkennen welke stappen snel gezet kunnen worden. We hopen je te inspireren hoe jij ouders kunt bereiken die het lastig vinden om hun kind te helpen met het rekenen op school. En ook hoe je kinderen kunt stimuleren die moeite hebben met rekenen en misschien onbewust hebben meegekregen dat het normaal is dat rekenen moeilijk is.

Workshopronde 2 (14.15 – 15.30 uur)

Workshop 6: Het waarderen van leren met Open Badges – Myrthe Rensen & Kelly Oostlander (Bibliotheek Rotterdam)
De ontwikkeling van Open Badges gaat momenteel razendsnel en veel organisaties onderzoeken of zij deze digitale certificaten kunnen implementeren in hun eigen werkzaamheden. Tijdens deze workshop gaan we in op het waarderen van leren bij volwassenen en bespreken we de volgende onderwerpen: Wat is een Open Badge? Waarom zou je als organisatie aan de slag gaan met Open Badges?Wat hebben de badges voor toegevoegde waarde voor je deelnemers? Hoe kun je de badges inzetten op het gebied van gecijferdheid? Naast het verstrekken van achtergrondinformatie gaan we vooral ook actief aan de slag. Zet je eerste stappen in de wereld van Open Badges en je eigen badgesysteem door deel te nemen aan deze workshop.

Workshop 7: Gecijferheid concreet vormgeven in Nederland en Vlaanderen Vincent Jonker (Universiteit Utrecht), Joy Develder (Ligo)
In deze workshop over de didactiek van gecijferdheid voor volwassenen bieden wij een tweeluik met ideeën en voorbeelden hoe gecijferdheid voor volwassenen concreet wordt vormgegeven, met ervaringen uit de praktijk in Vlaanderen en Nederland. In Vlaanderen spant o.a. Ligo (een samenwerking van centra voor basiseducatie) zich in om concreet aan gecijferdheid te werken, geïntegreerd in hun cursussen en materialen. In Nederland wordt binnen ‘Gecijferdheid telt Mee’ op dit vlak samengewerkt, en worden ideeën en materialen aangereikt.  We geven in deze workshop voorbeelden uit Vlaanderen en Nederland. We zullen in kleinere groepen uitwisselen en discussiëren, over inhoudelijke als organisatorische aspecten.

Workshop 8: Sociaal werk en gecijferdheid – Monica Wijers (Universiteit Utrecht), Hugo Mulder (Hogeschool Utrecht), Sabine de Vries (Hogeschool Utrecht)
Wat kunnen professionals in het sociaal domein doen om mensen die problemen hebben met gecijferdheid te ondersteunen? Sociaal werkers komen in hun werk vaak mensen tegen die moeite hebben met gecijferdheid. Dit uit zich bijvoorbeeld in problemen met financiën, medicatie, vervoer et cetera. De vraag is of sociaal werkers in hun opleiding voldoende voorbereid worden op het herkennen van problemen met gecijferdheid en het ondersteunen van de doelgroep. In een onderzoek hebben we onder andere studenten hierop bevraagd. In deze werkgroep bespreken we de resultaten en gaan we aan de slag met materialen die in opleiding en nascholing kunnen worden ingezet. We bekijken materialen uit het onderzoek en vragen jullie om mee te denken over nieuwe materialen en de manier om deze in te zetten.

Workshop 9: Oefenen met gecijferdheid: een integrale aanpak  – Josja Pieterse (Probiblio), Ruby Dunkes (probiblio) en Marjan Middelkoop (Cubiss)
In deze workshop bespreken we enkele succesvolle activiteiten van bibliotheken. We hebben speciale aandacht voor een integrale aanpak van basisvaardigheden. We maken kennis met verschillende materialen en programmering. We zoomen in op camouflageworkshops waar gecijferdheid een grote rol in speelt. Er is ruimte om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Workshop 10: Samenwerking Taalhuis en gemeente m.b.t. positionering van gecijferdheid (t.o.v. taal) in Delft – Corien van Gelder (Taalhuis DOK Delft) en Janine Jongen (Taalhuis DOK Delft), & Sanne Cocx (gemeente Delft)
Taalhuis DOK breidde afgelopen jaren het aanbod, dat geheel gericht was op taal en op laagtaalvaardigen die moeite hadden met spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal, uit naar aanbod voor laaggecijferdheid en laag digitaal vaardigheid. Na uitvoering van een pilot waarin het rekenmaatjestraject werd ontwikkeld, werd in samenwerking met de gemeente Delft gezocht naar hoe de uitbreiding naar het aanbod basisvaardigheden te implementeren en ook uitrollen in de Taalregio (Haaglanden).

Praktische informatie

Datum conferentie:

Dinsdag 25 maart 2025

Tijd:

10.00-16.30 uur (09.30 inloop)

Deelname:

Gratis

Locatie:

Congres- en vergaderlocatie De Eenhoorn,
Barchman Wuytierslaan 2, 3818 LH Amersfoort
De Eenhoorn ligt op 1 minuut loopafstand van Station Amersfoort Centraal

1 + 1

De dag is bedoeld voor professionals die zich bezighouden met lerende volwassenen, zowel in beleid als in uitvoering. Onder andere uit de bibliotheek, het sociaal domein, welzijn, roc’s, basiseducatie, werkgevers en overheden. Neem vooral een +1 mee, om nog meer professionals zich te laten aansluiten bij de beweging van gecijferdheid als belangrijke basisvaardigheid!

Blijf op de hoogte

Voor meer info zie onze website: https://gecijferdheidteltmee.nl/
Volg ons op LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/gecijferdheid-telt-mee/
Voor vragen kun je ons per e-mail bereiken: gecijferdheid@hu.nl

Organisatie

Gecijferdheid Telt Mee is een initiatief vanuit de Hogeschool Utrecht, CINOP en Universiteit Utrecht en wordt financieel mogelijk gemaakt door Tel mee met Taal.

Gecijferdheid telt mee
Hogeschool Utrecht
CINOP