Een aantal gecijferde situaties die uitnodigen tot een gesprek. Bij elke situatie is uitgebreidere informatie opgenomen, met onder andere ervaringen en citaten uit eerder gevoerde gesprekken.

Eet gezond

Het dagmenu

“Hoeveel is nu ongeveer 250 gram groente?”

Groei van een kind

Wordt het een lang kind?

“Ik las op een website dat in het eerste jaar de gemiddelde groei ongeveer 25 cm bedraagt. Kun je dat in deze grafiek ook zien?

Klussen in huis

Hoe bereken je  hoeveel materiaal je nodig hebt voor je klus?

“Het kopen van de juiste tegeltjes voor in het huis, ik vind het veel te ingewikkeld!”

Gepast betalen

Hoe reken je gepast de paprika’s af?

“De munten van 50 cent en 1 euro doe ik in een aparte portemonnee voor de kleine boodschappen. Bij digitaal geld geef ik onbewust meer uit. “

Bustijden

Hoe weet je hoe laat de bus komt?

“Ja, als ik bijvoorbeeld om tien uur weg wil en dan zie ik hem hier om tien uur, tien over tien, 20, zo zie ik hem, dat die elke tien minuten gaat. Zo lees ik hem en dan moet je natuurlijk effe goed opletten dat je de juiste blokken hebt.”

Boodschappen doen

Wat staat er allemaal op de kassabon?

“Er staan heel veel cijfers op. Daar kijk ik nooit naar. Ik kijk of er korting is, en als dat er op staat, dan is het klaar.”

Kortingsbonnen

Hoeveel goedkoper zijn de boodschappen?

 

“Maar puur het omrekenen van iets wat 10 procent d’r af gaat of 20 procent, 5 procent, het maakt niet uit wat voor soort bedrag het is. Hoe zet je dat dan om in geld? Dus hoeveel centen gaat daarvan af? Of euro, of wat dan ook.”

Twee klokken

Over hoeveel minuten gaat de trein?

“Als ze de gewone klok [met wijzers) weg zouden halen, zou ik het niet meer weten.”

“Wat ik vervelend vind is dat een uur niet 100 minuten is. Ja dat is gewoon jammer. Het aflezen van tijden dat gaat allemaal wel, maar als je ermee moet rekenen, dan sla ik gauw dicht.”

De coronamaatregel

Hoe ver is dat eigenlijk?

“Ik zie wel gelijk het verschil van die maanden, als ik zo moet kijken. Ik zie dat het nu minder is dan de maand daarvoor, zeg maar, ja.”