Inspiratiebox
Rekenen-Gecijferdheid

De Inspiratiebox Rekenen-Gecijferdheid is dé online plek voor vrijwilligers, docenten basisvaardigheden en beleidsmakers in de volwasseneneducatie die aan de slag willen met gecijferdheid. Je vindt hier inspiratie, ervaringen, informatie en materialen.

Uitgelicht

Nieuw! – Minister Dennis Wiersma (OCW) over gecijferdheid

Minister Dennis Wiersma (OCW) blijft het belang van gecijferdheid als belangrijke basisvaardigheid benadrukken. '2.1 miljoen mensen die moeite hebben met gecijferdheid als basisvaardigheid is veel, te veel. Om dit te verhelpen, moeten we blijven samenwerken. Of je nou beleidsmaker, vrijwilliger, docent, taalhuiscoördinator, hulpverlener of politicus bent.

Gecijferdheid is een basisvaardigheid, maar natuurlijk!

Gecijferdheid is een basisvaardigheid, maar natuurlijk! Dat is de conclusie van het Tel mee met Taal- experiment van Bibliotheek Oostland, DOK Delft, Bibliotheek AanZet, Probiblio en Hogeschool Utrecht. Lees het artikel voor de waardevolle opbrengsten.

Nieuw! – Bijdragen conferentie 2023

Bekijk de bijdragen van de tweede landelijke dag Gecijferdheid Telt Mee! Een inspirerende dag vol uitwisseling, kennis en netwerken van vrijdag 31 maart 2023 in Utrecht.

Nieuw! – Gecijferdheid: meer dan hoofdrekenen alleen

Gecijferdheid is, naast geletterdheid en digitale vaardigheid, één van de drie basisvaardigheden. Deze vaardigheden zijn noodzakelijk om mee te kunnen doen in de maatschappij. Als de maatschappij verandert, veranderen ook deze vaardigheden Zo was het 10.000 jaar geleden bijvoorbeeld een absolute basisvaardigheid dat je een vuurtje kon maken of giftige bessen van niet-giftige bessen onderscheiden. Dat is nu wel anders.

Workshop Gecijferdheid telt mee!

Op de Netwerkdag Ligo van het Centra voor Basiseducatie in Antwerpen (Blue Point) op 23 april 2023 gaven Tina Dulam en Vincent Jonker (Hogeschool Utrecht) een workshop met de titel Gecijferdheid als basisvaardigheden, aan de slag ermee!

Nieuw! – Situaties die uitnodigen tot een gesprek over gecijferdheid

Een aantal situaties rondom gecijferdheid, die uitnodigen tot een gesprek. Bij elke situatie is uitgebreidere informatie, waarin onder andere ervaringen en citaten uit eerder gevoerde gesprekken zijn opgenomen. Hoe weet je hoe laat de bus komt?“Ja, als ik bijvoorbeeld om tien uur weg wil en dan zie ik hem hier om tien uur, tien over tien, 20, zo zie ik hem,

Nieuw! – Video Gecijferdheid Telt Mee!

Gecijferdheid is het omgaan met situaties waarin getallen, grafieken en diagrammen een rol spelen. En die zijn overal. Deze video illustreert dat als geen ander.

Kennisclip gecijferdheid

In deze korte kennisclip geeft Marieke Bor, onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht, informatie over gecijferdheid.
Type hier een zoekwoord